Stowarzyszenie ZacięcieDziałamy w ramach akcji Masz Głos

Każda osoba, która nas zna, wie jak bardzo lubimy prowadzić nasze działania na terenie Zwierzyńca 💚 Las Wolski i nieodległy Sikornik tworzące zielone serce Dzielnicy VII, to miejsce gdzie regularnie wspinamy się, spacerujemy, prowadzimy gry terenowe i warsztaty rękodzieła z uczestniczkami i uczestnikami naszych zajęć.

Wiele osób wie również, że (choć nie jako Stowarzyszenie Zacięcie, ale jako po prostu Ula i Bożena – mieszkanki Kozłówka) przez ostatnie półtora roku współtworzyłyśmy pierwsze krakowskie Miejsce Aktywności Mieszkańców w Krakowie, Osiedle na Kozłówce.

Nie powinno zatem nikogo dziwić, że po zakończeniu projektu i odejściu z Kozłówka, naszym marzeniem i celem stało się włączenie naszego stowarzyszenia w tworzenie w Krakowie sieci MAMów. Aby zwiększyć skuteczność naszych działań nasz pomysł zgłosiłyśmy do Masz Głos.

Pierwszy etap naszych działań posumowało czwartkowe spotkanie z Przewodniczącym Rady Dzielnicy VII. Szczęsny Filipiak, podobnie jak Artur Buszek rozumieją sens powstawania w Krakowie kolejnych MAMów, a znając specyfikę naszej organizacji dostrzegają to co i my – nie ma lepszej dzielnicy na drugi MAM niż Dzielnica VII Zwierzyniec, Kraków.

Mamy nadzieję, że przy wsparciu Fundacja Biuro Inicjatyw Społecznych, radnych (@Alicja Szczepańska, co Ty na to?) no i oczywiście @Wydział Polityki Społecznej i Zdrowia już niedługo będziemy mogli świętować (poprzedzone diagnozą potrzeb mieszkanek i mieszkańców) otwarcie drugiego MAMu w Krakowie.

PS. Spotkanie na tyle się przedłużyło, że oczywiście zrobienie zdjęcia ze spotkania wypadło wszystkim z głów.