ŁabajowaPrzedszkole

Są na Jurze Południowej rejony, których nie trzeba przedstawiać. Obok Słonecznych należy do nich z pewnością Łabajowa.
Łabajowa to grupa skał z pięknymi, trudniejszymi klasykami, ale i nie mniej urokliwymi drogami dla dopiero co raczkującego pokolenia. Całkiem niedawno, właśnie z myślą o tych najmniejszych obito też Przedszkole.
Przedszkole, jak to w przedszkolu bywa oferuje drogi o trudnościach osiągalnych nawet dla całkiem małych dzieci. Sama skała nie jest wysoka, więc nie przytłacza swoim rozmiarem, jak robią to jej nieodległe koleżanki z grupy. Jeśli okaże się, że nasza pociecha prześmigała już całość tego ogródka, to robiąc dosłownie kilka kroków mamy do wyboru dziesiątki znacznie dłuższych dróg.
Ogromną zaletą tego miejsca jest to, że w najgorszym wypadku czeka nas 5 minutowy spacer pod skałę a w najlepszym zaparkujemy kilkadziesiąt metrów od niej. Umożliwia to wybranie się na wspin nawet z dużym zapasem rodzinnego szpeju i zabawek (czasem po prostu niezbędnych jak powietrze).
Dodatkowe zalety tego miejsca to ogromna przestrzeń do spacerów, miejsce na ognisko i jaskinia, którą można eksplorować pomiędzy kolejnymi wstawkami. Teren należy do prywatnego właściciela, ale można śmiało się tam wspinać pomimo postawionego dookoła ogrodzenia. Jeśli jednak chcecie przenocować (co jest możliwe), to zadzwońcie na podany na tablicy przy wejściu numer telefonu i dograjcie szczegóły.
Konkurencję “na rejonie” tworzą jaskiniowcy, którzy mają tu blisko z Jaskini Nietoperzowej oraz liczni uczestnicy i uczestniczki kursów skałkowych (nie dość że jest stanowisko do przewiązywania się, to jeszcze jest zadaszone)
Rejon

Grupa Łabajowej

Nazwa ogródka skalnego